Meidän seura: Mikä lapsen harrastuksessa maksaa?

8.10.2019 klo 08:00

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan hinta on viime aikoina ollut esillä monella eri tavalla julkisessa keskustelussa. Nykypäivänä seuratoimintaan kohdistuvat laatuvaatimukset ovat kasvaneet: lapsen harrastukselta odotetaan paljon, ja osa vanhemmista on halukkaita siitä myös maksamaan.

Turun Nappulaliiga on Länsi-Suomen piirin suurin jalkapalloseura. Toimintaamme osallistuu vuosittain lähes 1500 lasta ja 400-500 vapaaehtoistoimijaa.

Pyrimme pitämään toiminnan aluejoukkueidemme pelaajille mahdollisimman kohtuuhintaisena.
Turun Nappulaliigassa vuoden 2019 toimintamaksu koko kaudelta on ollut 140€. Syyskaudella aloittaneet pelaajat pääsevät vähän halvemmalla: syyskauden toiminta maksaa 80€ aloittavalle pelaajalle.

Urheiluseurana olemme voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys.

Näin suuren organisaation pyörittämiseen tarvitaan palkattuja työntekijöitä: meitä on täällä seuran toimistolla 3 työntekijää (toiminnanjohtaja, valmennuspäällikkö, järjestösihteeri) sekä OTO-tutor.
Päivittäiseen työhömme kuuluu paljon erilaisten asioiden koordinointia, yhteydenpitoa monien eri tahojen kanssa ja joukkueidemme toiminnan ja toimijoiden tukemista, ohjeistamista ja auttamista.

Turun Nappulaliigan toimintamaksu kattaa seuramme perustoiminnan, eli joukkueen harjoitukset ja seuran järjestämän pelitoiminnan: kevät- ja syyskierroksen sekä talvisarjan. Osa seuramme järjestämistä tapahtumista on ollut joukkueille maksutonta, näihin kuuluvat mm. nuorimpien ikäluokkien Hradecky Naperogames, taitotapahtumat, 12-vuotiaiden Jukka Paatelo –turnaus sekä taitotapahtumat.

Perustoiminnan lisäksi seuramme järjestää lisämaksullista toimintaa, joita ovat mm. taito- ja jalkapallokoulut, maalivahtikoulu, sekä edustusjoukkue- eli kaupparitoiminta kokonaisuudessaan.

Turussa toimivana seurana olemme siitä onnekkaita, että kaupunki subventoi lasten liikuntaharrastusta tarjoamalla osan sali- ja kenttävuoroista maksuttomina.

Suurten pelaajamääriemme vuoksi olemme hankkineet joukkueidemme käyttöön talvikauden harjoitusvuoroja myös vapailta markkinoilta, mikä jonkin verran näkyy maksuissamme.
Koska talvikaudella hallivuoroja tarjotaan ensisijaisesti edustusjoukkueillemme, maksavat näiden joukkueiden pelaajat seuralle ns. kaupparimaksua.
Ulkokaudella joukkueemme ovat maksutta voineet käyttää omaa kenttäämme, Terveystalo Areenaa.

Toimintamme pystytään pitämään pelaajalle kohtuuhintaisena vapaaehtoisten toimijoidemme ansiosta. Joukkueidemme valmentajat, joukkueenjohtajat ja muut toimijat ovat pääsääntöisesti pelaajien vanhempia tai muita läheisiä, jotka korvauksetta antavat aikaansa ja osaamistaan lasten lähiliikunnalle.

Osalla seuran toimintamaksua tuetaan seuramme vapaaehtoisten toimijoiden koulutuksia. Varaamme jokaiselle toimijallemme mahdollisuuden osallistua seuran järjestämään valmennus-, joukkueenjohtaja- tai vaikka pelinohjaajakoulutukseen joko täysin maksutta tai pientä omavastuuosuutta vastaan. Pitkään valmennustehtävään sitoutuvia toimijoita koulutamme pidemmälle.

Aluejoukkueemme voivat toimia lähes kokonaan pelkällä seuralle maksettavalla toimintamaksulla. Tällöin joukkue käyttää seuran hankkimia, mahdollisesti kierrätettyjä pelipaitoja, ja esim. huolehtii omissa kotipeleissään pelinohjauksen (eli tuomaroinnin) vapaaehtoisvoimin. Joukkue osallistuu tällaisessa tapauksessa ainoastaan seuran järjestämään pelitoimintaan, eikä osallistu muihin turnaustapahtumiin.

Monissa joukkueissa toimintaa halutaan enemmän ympäri vuoden tai halutaan esim. hankkia yhtenäiset varusteet tai vaikkapa nimikoidut pelipaidat pelaajille.
Joukkueen tulisi tällaisessa tilanteessa pohtia varainhankintaa yhteisesti vanhempainkokouksessa.

Joukkueen pieniin hankintoihin riittää yleensä ulkokauden kotipelien buffet, joihin jokainen perhe voi osallistua omien mahdollisuuksiensa mukaan. Aluejoukkueillemme emme suosittele tuotemyyntiä ilman erityisen pätevää syytä, ja muutenkin joukkueen varainkeruun tulee olla harkittua, vanhempainkokouksessa sovittua ja perusteltua.

Joukkueen yhdessä ja yhteisesti keräämät varat tulevat aina koko joukkueen hyödyksi. Näitä varoja ei voi eikä saa jyvittää osallistumisaktiivisuuden mukaan, ja joukkueessa tämä tuleekin huomioida kun taloutta suunnitellaan.

Tehtäviä voidaan jakaa esim. siten, että mikäli tehtävävuorossa oleva henkilö ei pysty tehtävää hoitamaan, on hänen itse järjestettävä tilalleen toinen henkilö. Mikäli tiedetään, että joukkueessa on talousvaikeuksien kanssa kamppailevia perheitä, tulee joukkueen toiminta ja talous suunnitella siten, että kaikilla joukkueen lapsilla on tasaveroinen mahdollisuus osallistua perheen taustasta riippumatta. 

 Meidän seurassa tehdään yhdessä lapsille hyvää harrastusta. Toivomme että jokainen vanhempi huolehtii ainakin lapsensa toimintamaksun kuntoon ja huolehtii myös siitä että lapsi on oikeassa paikassa, oikeaan aikaan ja oikeanlaisissa varusteissa. Mahdollisuuksiensa mukaan toivomme että kaikista perheistä osallistuttaisiin toimintaamme myös esim. kotipeli-iltojen järjestelyissä.
 

Aluejoukkueet toimivat lapsen omassa elinympäristössä. Toimimalla yhdessä muiden vanhempien kanssa on myös vanhemmalla mahdollisuus tutustua lapsen kavereihin ja näiden vanhempiin.

Seurana toivomme, että joukkueissa annetaan jokaiselle perheelle mahdollisuus osallistua omalla tavallaan, omien mahdollisuuksiensa mukaan.