Meidän seura: koko perhe liikkumaan!

19.3.2020

Lapsen ja nuoren tulisi liikkua 1-2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Tällä hetkellä vallitsevat poikkeusolot ovat tempaisseet lapset ja nuoret pois normaalista arjestaan: koulusta, harrastuksista ja kavereistaan.

Tällä hetkellä lapsen – ja nuoren – elämään tulisi saada mahdollisimman paljon niin normaalia arkea kuin mahdollista, ja aikuisen läsnäoloa.
Arki rakentuu tällä hetkellä pienten perheyksiköiden tiiviiseen yhdessäoloon.

Päivittäinen, monipuolinen liikunta on tärkeää sekä lapsille että aikuisille.
Kotipiha, kesämökki ja lähimetsät liikuntapaikkoina korostuvat.
Kävely, juokseminen, pyöräily, erilaiset pelit ja leikit sopivat monenikäisille lapsille ja nuorille ja niitä voi tehdä yhdessä perheen kanssa.

Kaikissa liikuntaharrastuksissa kehittymiselle tärkeää on omaehtoinen harjoittelu. Jalkapallossa tämä merkitsee sekä perusliikuntataitojen harjoittamista (juoksu, hyppely, kiipeily jne) että lajiliikuntataitojen harjoittamista (esim. pallonhallinta, syötöt, laukaukset).

Aikuinen: mitä liikkuvia leikkejä muistat lapsuudestasi? Ruutuhyppely? Hyppynaru? Hippa?
Näitä kaikkia voi harrastaa perheen kesken ja opettaa lapselle. Perinteisissä pihaleikeissä lapsi oppii perusliikuntataitoja ja pääset myös itse liikkumaan.
Temppuradat pallolla ja ilman haastavat kaikenikäisiä lapsia.

Lajiin liittyviä taitoja voi harjoittaa vaikkapa perheen yhteisellä futisottelulla: pienpelit (1v1 tai 2v2) kehittävät lajitaitoja monipuolisesti. Nappulaliigan somekanavissa (Facebook ja Instagram) on julkaistu treenivideoita, joista pelaaja saa vinkkejä pallokäsittelytreeniin.

Vinkkejä omatoimiseen futistreeniin:
https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/vinkit-omatoimiseen-harjoitteluun

Lue myös esim. Suomen Ladun perheliikuntavinkkejä
https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta.html

 

Liitteet