Onnea Reijo!

16.12.2021


Pitkäaikainen valmentajamme Reijo Pihl palkittiin Palloliiton Captain´s Ball- gaalassa Jyrki Heliskoski-kunniapalkinolla. Palkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa ja Reijolla oli suuri kunnia tulla valituksi.

 

Reijo on valmentanut Turun alueella lukemattomia poika- sekä tyttöpelaajia ja on tunnettu kasvo kentän laidalla. Osa Reijolta jalkapallo-oppinsa saaneista pelaajista on pelannut ammattilaisena kotimaan kentillä sekä ulkomailla ja osa on saanut pukea ylleen jopa A-maajoukkueen paidan. Reijon oma valmentajaura alkoi Turun Nappulaliigalle tyypilliseen tapaan.

- Oma poika aloitti Kärsämäen aluejoukkueessa vuonna -76 ja menin joukkueeseen valmentajaksi. Jo ensimmäinen kesän aikana joukkueeseen alkoi pikku hiljaa tulla lisää asuinalueen lapsia pelaamaan. Kaupparia, eli seuran niin sanottuja edustusjoukkueita, olen valmentanut ikäluokissa -81, -86, -89 ja -92.

Reijo on aina ollut äärimmäisen kiinnostunut kuinka voisi kehittää lapsia paremmiksi urheilijoiksi ja jalkapalloilijoiksi.

- Olen aina ollut kiinnostunut kouluttautumaan. Jo alussa mietin kuinka muista lajeista olisi hyötyä jalkapalloilijoille. Kävin myös useiden muiden lajien koulutuksissa ja keskustelin muiden lajien valmentajien kanssa. Oppia hain jo 80-luvulla jalkapallovalmennukseen Euroopasta ja tietoa siitä, mitä muualla harjoiteltiin jalkapallokentällä. Eurooppaa myöden tehdyillä koulutus- ja pelimatkoilla sai hyvän käsityksen, kuinka muualla harjoitellaan ja pelataan jalkapalloa sekä mihin meidän tuli pyrkiä. Olen myös todennut painin olevan hyvää oheisharjoitusta jalkapalloilijoille. Kummassakin tarvitaan vahvaa keskivartaloa, räjähtävyyttä ja matalaa painopistettä kamppailutilanteissa.

Jalkapalloa paljon nähneenä ja satoja valmentajia tavanneena Reijon mielestä valmennuskulttuuri on täysin muuttunut hänen aloitusajoistaan

- Ennen pelaajille sanottiin mitä tehdään mitään milloinkin. Nykyään valmentaminen itsessään on kehittynyt niin, että pelaajista opetetaan kentällä omatoimisia: pelaajan omat havainnot kentän tapahtumista ratkaisevat mikä ratkaisumalli olisi tilanteeseen paras. Pelaajista pyritään tekemään mahdollisimman älykkäitä jalkapalloilijoita fiksuilla kysymyksillä. Valmentaja valmentamalla tekee itsestään tarpeettoman näin lainausmerkein. Mieli liikuttaa lihaksia

 

 

Reijon vinkit nykyisille junnuille ja heidän valmentajilleen annetaan pilke silmäkulmassa, kuten Reijon tavoille on tyypillistä.

- Pelaajaan tulee rakastua palloon sekä lajiin. Omalla ajalla pallon kanssa temppuilu on tärkeää. Pelaaja opettelee pallon kanssa ensin sirkusjonglööriksi ja 11-vuotiaan aletaan pelata.

Valmentajan taas tulee osata edes auttaa tätä rakkaus-suhdetta.

- Ole itse innokas ja eläydy harjoituksissa. Anna oman innokkuutesi tapahtumissa tarttua lapsiin ja näytä heille, että he ovat sinulle tärkeitä ja että myös sinulla on harjoituksissa hauskaa. Kouluttaudu ja ime vaikutteita muualta ja muilta valmentajilta.

 

 

Reijo haluaa kiittää kaikkia uransa varrella joukkueissaan olleita toimihenkilöitä lasten monipuolisen liikunnan mahdollistajina. Hyvinä keskustelukumppaneina jalkapallovalmennuksesta Reijo mainitsee Jorma Turusen ja Jorma Palosen, joiden kanssa käytiin joka viikko palavereja lasten valmentamisesta.

Mutta varsinkin yhdelle henkilölle kuuluu suuri kiitos pitkästä valmennusurasta ja tuesta.

- Erityiskiitokset ja -kehut ansaitsee vaimoni Briitta, joka on ollut suurin tukijani koko valmennus urani ajan.

Koko Turun Nappulaliiga onnittelee Reijoa kunniapalkinnosta ja kiittää vuosikymmenien työstä. Onneksi, kaikille junnuille, valmennusura jatkuu seurassamme edelleen niin tyttö- kuin poika puolellakin.