Tyttötoiminta 2013-2014 -syntyneille esittäytyy

24.2.2022


Ryhmien valmentaja kertoo nyt mitä kohta vuoden toiminnassa olleille joukkueille kuuluu. Ryhmissä harjoitellaan jalkapallotaitojen lisäksi paljon muutakin. Tyttöryhmien lisäksi meillä tytöt voivat myös pelata yhdessä poikien kanssa.

Moi kaikille!

 

Suomen Palloliiton, Turun Nappulaliigan ja Filius&Filan yhteistyönä perustettujen tyttöjoukkueiden (13 – 14 –syntyneet) tilannekatsaus kevät 2022. 

 

Hanke käynnistyi käytännön tasolla huhtikuussa 2021. Tavoitteena on ollut vakiinnuttaa joukkueiden toiminta hankekaudella sitouttamalla pelaajat sekä heidän vanhempansa toimintaan ja sen kehittämiseen. Tällä hetkellä Pohjois-Turun joukkueessa harjoittelee säännöllisesti 8-12 tyttöä ja Itä-Turun joukkueessa 6-8 tyttöä. 

 

Valmennusajattelun keskiössä on pelkojen kohtaaminen ja rohkeuteen kannustaminen. Tämä näkyy käytännön tasolla hauskoina, vapauttavina ja kehollisina leikkeinä, aktiivisina palloharjoituksina (pallo ja minä -keskiössä) ja useasti toistuvissa 1v1- sekä 2v1 ja 2v2 -peleissä. Me pelaamme myös 4v4 -pelejä, mutta emme kiirehdi, sillä usein isommissa peleissä on vielä liikaa vaihtoehtoja, joita vasta taidon mukana kehittyvä ajattelu ei osaa vielä käsitellä. Tärkeintä on, että jalkapallosta on muodostumassa tytöille luonnollinen työkalu voimistuvan rohkeuden kehittämisessä.

 

Me olemme Koronasta huolimatta harjoitelleet 1-2 kertaa viikossa ja keskittyneet harrastuksessa ilmentyviin perusasioihin. Me olemme hitaasti saaneet kokeilla millaista on pelata, kun joukkueessamme on enemmän kuin kaksi pelaajaa kentällä samaan aikaan. Meidän tarkoituksenamme on ollut luoda omaperäistä, yksilön ominaisuuksia vahvistavaa sekä uusia yhteyksiä luovaa joukkuetoimintaa. Me kutsumme itseämme tiikerinpennuiksi; sillä sitä kautta me muistamme millaista on olla oikeassa peliasennossa ja tuntea kasvavaa rohkeutta. Harjoitukset ovat siis toimineet erinomaisesti ja tytöt ovat tykänneet harjoitella todella innokkaasti. 

 

Meille kaikille joukkueiden parissa toimiville on hyvin tärkeää, että meidän joukkueen lapset harjoittelevat kunnioittavaa käytöstä, turvallisuuteen vaikuttavia toimintatapoja sekä omien valintojen merkityksen tunnistamista. Kenttä siivotaan yhdessä ja me pyrimme siihen, ettei kukaan tule paikalle tai lähde paikalta ilman tervehtimistä. Me emme korosta voittoa häviön kustannuksella. Nämä ovat pieniä asioita, mutta tärkeitä taitoja ihmisyydessämme. 

 

Lapsi harjoittelee Tiikerinpennuissa päätöksen tekemistä, mikä synnyttää luottamusta osallisuuteen ja omaan toimijuuteen. Harjoittelumme on siis hyvässä vauhdissa ja niin kuin kaikki sydämestä resonoiva toiminta: se tarvitsee aikaa, tilaa ja rakkautta onnistuakseen. 

 

Terveisin, 

 

Jussi Pajuniemi 

jussi@filiusfila.fi 

0407241012