TuNL 2007 - Matka lähiöiden hiekkakentiltä P15 Liigaan

29.6.2022


Tunl 2007 - Matka lähiöiden hiekkakentiltä P15 Liigaan.

 

2007-ikäluokan kilpajoukkue selvitti tiensä P15 Liigan jännittävän kevätkierroksen päätteeksi. Joukkueen koko elinkaari perustamisesta kevään nousuun on kaiken kaikkiaan melkoinen tarina. Toinen vastuuvalmentajista, Petri Vaahtera, kertoo joukkueen kasvutarinaa.

- Elettiin vuotta 2010 ja valmensimme yhdessä toisen päävalmentajamme, Tapio Tuomisen, kanssa naapuriseurassa -98 syntyneiden ryhmää. Meillä molemmilla on 2007-syntyneet pojat ja ajattelimme, että olisi hienoa yhdessä aloittaa valmentamaan nuorempien poikiemme nappulajoukkuetta.

Vuonna 2014 molemmat saivat postia, että Turun Nappulaliiga aloittaa Taitokoulutoiminnan 2007-syntyneille aluejoukkuepelaajille. Poikien ollessa innokkaita jalkapalloilijan alkuja sekä Petrin ja Tapion aikaisempien keskustelujen pohjalta molemmat valmentajat ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi vetäjiksi Taitokouluun.

- Ensimmäinen taitokoulutapahtuma oli 26.9.2014. Alkuun emme pelanneet lainkaan pelejä vaan harjoittelimme. Harjoittelu oli heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien suunnitelmallista taitoharjoittelua pienryhmissä. Meillä oli heti todella hyvä tilanne, sillä saimme mukaan jokaisiin treeneihin 6-8 valmentajaa ja pelaajat voitiin jakaa 6-8 hengen ryhmiin, jolloin harjoituksissa pystyimme tarjoamaan henkilökohtaista ohjausta, Petri muistelee.

- Varsinainen ”Kauppari” tehtiin keväällä 2015. Pelaajia valittiin mukaan 32 ja peliryhmiä teimme kolme. Pelit koostuivat Miniliigoista, Turnauksista ja harjoituspeleistä. Kaudella 2016 jatkettiin samalla kaavalla mutta nyt mukaan otettiin crossfit osaksi harjoittelua. Crossfitin avulla harjoittelimme ketteryyttä, koordinaatiota, motoriikka sekä kestävyyttä.

Kaudella 2017 jatkettiin edellisen kauden hyväksi todetuilla metodeilla mutta talvikaudeksi haluttiin pelaajille jotain ekstraa ja joukkue päätti osallistua futsalsarjaan.

- 2018 osallistuimme ensimmäistä kertaa piirisarjoihin. Meillä on aina ollut selkeä tavoite pelata kovinta mahdollista sarjaa. Ilmoittauduimme kolmella joukkueella kolmeen eri sarjaan. Kaksi ryhmää osallistui vuotta vanhempien sarjoihin. Kyseisellä kaudella teimme ensimmäisen ulkomaille suuntaavan pelireissu Tallinnaan kahdella joukkueella. Turnauksen välierissä kohtasivat molemmat Nappulaliigan joukkueet. Kotiin tuomisiksi turnauksesta meillä oli hopeaa ja pronssia. Hieno reissu ja kokemus kaiken kaikkiaan, Petri kertoo.

Seuraava kausi oli haasteellinen.

- Kaudella 2019 pelasimme kolmessa sarjassa ja futsalissa. Kaksi joukkuetta oli samassa sarjassa. Loukkaantumiset, säännöt sekä huono tuuri vaikutti tuloksiin niin, että molemmat joukkueet valitettavasti putosivat Kakkoseen ja olihan se harmi. Alkuvuodesta haettiin kansainvälisiä pelejä Ahvenanmaalta ruotsalaisia vastaan. Kauden päätösreissu tehtiin Manchesteriin kolmella ryhmällä. Kaikki yhdeksän peliä voitettiin; mm. Man City -08 kilparyhmä. Joukkueet menivät Unitedin ja Cityn pelit. ManUn talenttivalmentaja veti myös joukkueelle treenit ja olihan se hienoa katsoa kun oikea ammattimies ottaa ryhmän haltuun ja vetää todella tehokkaat treenit vaikka pelaajisto on täysin tuntematon, Petri kertoo samalla tunnustaen itse olevansa suuri ManU-fani.

Vaikka kausi päättyikin pettymykseen ja osa pelaajista siirtyi muihin seuroihin, niin putoamisessakin nähtiin hopeareunus. Nyt joukkue pääsisi kehittämään pallollista pelirohkeuttaan.

Kauden 2020 ainoaksi tavoitteeksi asetettiin nouseminen takaisin Ykköseen ja sitä kautta haviteltaisiin paikkaa Liigassa. Joukkueesta muodostettiin kaksi peliryhmää. Korona vaikeutti varmasti jokaisen joukkueen toimintaa kauden mittaan, mutta kauden päätteeksi tavoite noususta saavutettiin ja kaudelle 2021 joukkue nousi takaisin Ykköseen.

- 2021 selkeä tavoitteena oli nousta Liigaan, jonne mielestäni taitotasoltamme kuuluisimme. Pelaajia meillä oli kilparyhmässä 19. Keväällä kahden viimeisen kierroksen peleistä tappiot siirsivät nousukamppailua syyskierrokselle. Syksyllä voitettiin ykkönen ja päästiin karsimaan liigaan TPV:tä vastaan. Valitettavasti kaksivaiheisessa ottelusarjassa TPV veti pidemmän korren ja Kauppari jäi Ykköseen.

Seuraavana talvena joukkue teki suuren muutoksen omassa fysiikkaharjoittelussaan. Joukkue aloitti oheisharjoittelun yhdessä SSL:n kanssa. Tarkoitus uudenlaisessa harjoittelussa oli jalan lihaksien vahvistaminen pelaajan asennon parantamiseksi. Kauden tavoitteeksi asetettiin nousu kevätkierroksen jälkeen Liigaan. Futsalin SM-kisoissa keväällä saavutettiin 5. sija.

Kauden 2022 kevätkierros Ykkösessä päättyi vihdoin nousujuhliin ja joukkue pelaa syyskierroksella P15 Liigaa. Pitkään odotettu paikka kovimmassa mahdollisessa sarjassa oli nyt saavutettu ja joukkue odottaa syyskierrosta innolla ja motivoituneena.

- Hyvänä opetuksena pelaajille ja meille joukkueena on ollut, että tulee uskoa omaan tekemiseen sieltä hiekkakentiltä saakka. Pitkäjänteinen ja monivuotinen harjoitussuunnitelma on tuonut nyt toivotun tuloksen pojille. Pelaajiston asenne sitoutuminen harjoitteluun on ollut vuosien saatossa todella hyvä. Nyt erinomaisen harjoittelumotivaation, laadukkaan harjoitusympäristön ja pelaajalähtöisen valmentamisen kiitos saatiin nousun myötä. Joukkueestamme on muuten kaikki yhtä lukuunottamatta aloitaneet pelaamaan Turun Nappuliigan aluejoukkueissa, Petri kertoo ylpeänä joukkueensa pelaajista.

- iso kiitos myös meidän kaikille valmentajille, toimihenkilöille ja vanhemmille, jotka ovat yhdessä antaneet pojille hyvät mahdollisuudet harrastaa rakastamaansa lajia. Erityismainintana haluan antaa suuret kiitokset Albert Solerille, joka oli meillä seurassa kehittämässä valmentajia joitakin vuosia sitten. Albert saapui Soccer Services Barcelonasta muutamaan Tutun seudun seuraan tuoden meille valmennusosaamista erityisesti Ekkono-metodin avulla. Niiden muutaman vuoden aikana oma ymmärrykseni valmentamisesta koki todella suuren muutoksen ja koen ymmärtäväni itse valmentamista paljon enemmän.

TuNL P15 pelaa siis vihdoin Liiga tulevana syksynä. Hyvää työtä ja omistautumista koko joukkueelta.