Palloliiton tiedote: Uusi paitsiosääntö E11-10 ikäluokilla.

25.5.2009

Tälle kaudelle on tullut myös uusi paitsiosääntö E11-E10 ikäluokille (11m paitsioraja). Sääntömuutoksen tarkoituksena on palvella enemmän itse peliä ja sen kehittämistä...

Uusi paitsiosääntö E11-10 ikäluokilla.
Tälle kaudelle on tullut myös uusi paitsiosääntö E11-E10 ikäluokille (11m paitsioraja). Sääntömuutoksen tarkoituksena on palvella enemmän itse peliä ja sen kehittämistä.
Uusi paitsiomalli on ammennettu Portugalista ja Espanjasta. Itse pääsin kuulemaan FC Barcelonan, RCD Espanyol:n sekä Katalonian liiton valmennuspäälliköiden luennoivan pienpelien merkityksestä pelikäsityksen opettamiseen.  Näissä pelimuodoissa kosketusten määrä lisääntyy, tulee paljon 1v1, 2v1 tilanteita ja pelaajien pitää huomioida pelin leveys ja syvyyssuunnat sekä liikkuminen pois syöttövarjosta. Siis samoja elementtejä mitä 11v11 pelissäkin. Myös maalitilanteita syntyy enemmän.

Suomessa olemme viime vuosina pohtineet puolen kentän paitsiosääntöä 7v7 peleissä. Välillä olemme pelanneet paitsiosäännöllä ja välillä ilman. Kun paitsiosääntöä ei ole ollut, niin ns. valitettavia maalivahdin edessä kärkkymisiä on esiintynyt. Vastaavasti kun on pelattu puolen kentän paitsiosäännöllä, peli on saattanut mennä ”ahtaaksi” ja roiskimiseksi.

Uudella paitsiosäännöllä on pyritty vaikuttamaan positiivisesti molempiin edellä mainittuihin asioihin. Maalivahdin edessä kärkkyminen estyy paitsiorajalla ja samalla kuitenkin pelitila (6v6 kenttäpelaajille) on riittävän kokoinen pelin kehittämiseen. Viime vuoden aikana mm. Turun, Helsingin ja Keski-Suomen piireissä pilotoitiin kyseistä paitsiosääntöä ja positiiviset palautteet rohkaisivat liittoa tekemään valtakunnallisesti yhtenäiset säännöt. Sääntö on siis voimassa kaikissa 7v7 peleissä E10 ikäluokasta alkaen. Samalla kynnys paitsiosäännön opettelun E- ikäluokissa madaltuu siirryttäessä pelaamaan D-ikäluokkiin.

Sääntömuutoksia tehdään siis pelaajien ja pelin kehittämisen takia. Toivottavaakin olisi, että kentällä asiaan suhtaudutaan positiivisesti. Edelleen toki voi jättää sen ylimmän pelaajan ”kärkkymään” 11m viivalle, mutta uskon, että te valveutuneet valmentajat ette näin tule tekemään. Toivomme myös, että ennen otteluita käytte keskustelun molempien joukkueiden valmentajien ja pelinohjaajan välillä, jotta kaikki tietävät säännön. Ja tietysti kun uusi elementti, paitsio on tullut näihin E-ikäluokan otteluihin, niin aina on mahdollista, että joku yli-innokas vanhempi sortuu ”paitsiohuutoihin” pelinohjaajaa kohtaan, mutta siinäkin kohtaa vetoan teihin fiksuihin ohjaajiin, että muistutatte asiasta kaikkia vanhempia.

 

 

Hyviä ja ennen kaikkea peliä kehittäviä pelejä kaikille kesän myötä