Kuukauden toimihenkilö

30.1.2017


Vuoden 2017 Kuukauden toimihenkilö -sarjan avaa Sampo Kunttu Peltolan 2006 -joukkueesta

 Aloitin Peltolan 2006 syntyneiden aluejoukkueessa toukokuussa 2012 eli sinä vuonna kun oma poikani meni esikouluun.

Joukkueen luominen tyhjästä oli haastava työ, sillä tekijöitä oli vähän ja koko Nappulaliiga oli toimintaympäristönä vieras. Pelasin itse aikoinani Linnan joukkueessa 1980-luvun alussa, mutta seura aikuisen näkökulmasta oli minulle vieras.

Kuluneen viiden vuoden aikana olen valmentajan työn lisäksi toiminut ajoittain joukkueenjohtajanakin, joten koko aluejoukkueen toiminta on tullut läpensä tutuksi.

Vuosien varrella meidän Peltolan 2006-syntyneiden joukkueessa on ollut yhteensä 42 lasta vuosien 2005-2008 ikäluokista, joten melkoinen määrä lähiseudun lapsia on tullut tutuksi. Se onkin ollut toiminnan antoisin puoli. Lisäksi olen saanut tutustua kymmenien lasten perheisiin, joka on ollut paitsi hauskaa niin myös opettavaista. Samalla on huomannut, että kaikilta perheiltä ei voi vaatia samanlaista panostusta joukkueen eteen. Joukkue toimii talkooperiaatteella, mutta perheillä on erilaiset edellytykset osallistua toimintaan.

Olen itse linjannut niin, että kukin osallistuu omien voimavarojensa mukaan, eikä ketään pakoteta esimerkiksi buffettiin. Muutamista vanhemmista on tullut jopa ystäviä, jota pidän hyvin arvokkaana asiana.

 

Keväällä 2016 menin mukaan myös Kauppari Whiten valmennukseen. On ollut mielenkiintoista nähdä Nappulaliigan tämäkin puoli ja on ollut ilo tutustua Kaupparin valmentajakollegoihin ja pelaajiin. Lisäksi olen ollut kahtena talvena mukana taitokoulun toiminnassa. Kaikilla kolmella toimintamuodolla (aluejoukkue, taitokoulu, kauppari) on omat erityispiirteensä ja on ollut rikkaus päästä itse kokemaan koko paletti.

 

Lempiruokana kaikki hyvä kasvisruoka menee. Paikka ja tunnelma ovat usein tärkeimmät.

En juuri seuraa jalkapallosarjoja, mutta yksittäiset pelaajat, ilmiöt ja jalkapallon historia sen sijaan kiinnostavat. Maajoukkueista ehkä Hollanti on hienoinen suosikki.

 

Sampon vinkki muille vapaaehtoisillemme:

Verkostoidu! Tutustu mahdollisimman monen aluejoukkueen valmentajiin niin työ muuttuu huomattavasti helpommaksi. Kun tuntee valmentajat, pelinohjaajat, toimiston väen ja pelaajatkin niin kiperistäkin paikoista selviää. Osallistu myös Nappulaliigan koulutuksiin. Varsinkin D-kurssi on kaikille valmentajille aivan ehdoton.

Lisäksi muistakaa että pelaajat ovat lapsia, joiden elämään pitää mahtua muutakin kuin jalkapallo. Tärkeintä on, että lapsilla on hauskaa harrastuksen parissa.