Varusteet

JALKAPALLOVARUSTEET

Kengät

Jalkapallokengissä on ollut selvä jako nahkakenkiin (laadukkaat) ja synteettisiin (halvat).
Tulevaisuudessa myös jalkapallokengissä tullaan juoksujalkineiden tavoin näkemään täysin
tekomateriaaleista valmistettuja huippukenkiä. Erityisesti nurmella pelattaessa käytetään
pehmeästä nahasta (tavallisesti kengurunnahkaa) valmistettuja kiertolöysiä kenkiä.
 

 Jalkapallokengät voidaan jakaa myös kiintonappula-ja irtonappulakenkiin. Irtonappulakengät (mallimerkintä SG, Soft Ground), ovat jatkuvasti menettäneet suosiotaan kiintonappulakengille ja suuntaus on jatkuva.
 

Kiintonappulakengissä nappulat ovat kahta eri materiaalia tai näiden yhdistelmänä:
raakakumia ja polyuretaania. Raakakuminappulat ovat käsin kokeiltaessa pehmeämpiä ja tahmeampia kuin polyuretaaninappulat. Raakakuminappuloita käytetään hiekalla pelattaessa, jolloin nappulat kuluvat tasaisemmin, sekä juniorikengissä, etteivät kärkinappulat kuluisi liian nopeasti. Näiden kenkien mallimerkintä on HG (Hard Ground). Polyuretaaninappuloita käytetään nurmella pelattaessa. Näiden kenkien mallimerkintä on FG (Firm Ground). Hiekalla tai muulla kovalla alustalla näillä kengillä (FG) pelattaessa saattavat esim. nappulat katkeilla. Näissä tapauksissa vastuu on yleensä kuluttajalla.

 

 Ns. nystyräpohjakenkää (Turf) käytetään halleissa ja tekonurmella sekä ulkona hiekalla. Puulattioita varten on olemassa sisäjalkapallokenkä, jonka pohja on väriäpäästämätöntä vaaleaa raakakumia.

Oikea koko
Oikea kengän koko junioreilla on, kun varpaat koskettavat kengän kärkeen niin taakse mahtuu pikkurilli. Eli kasvunvaraa voi ostaa n. 1/2-2/3 numeroa, ei enempää. Kasvuvaraa tärkeämpi on kuitenkin kengän istuvuus. Kantapää ei saa päästä liikkumaan kengän sisällä, ja löysällä kärjellä pallon hallinta on mahdotonta. Alle 10-vuotiaille sopivat kengät ovat tekonahkaa raakakuminappuloilla. Tätä vanhemmille voi ostaa jo täysnahkaiset tai nahkaiset tekonahkavahvikkein olevat kengät, joissa on polyuretaaninappulat.

Säärisuojat

 Säärisuojien on oltava kokonaan sukkien peittämät. Suoja on oikeankokoinen, kun sen yläreunan ja polven väliin mahtuu pelaajan nyrkki. Junioreiden suojien kanssa täytyy olla erityisen tarkkana, ettei suoja pääse pyörimään kehräsluun kohdalla (ns. kolmoissuoja). Säärisuojat kuuluvat pelaajien pakollisiin varusteisiin.

Maalivahdinkäsineet
 Maalivahdinkäsineissä on erilaisia kämmenmateriaaleja. Sileää, sienimäistä käytetään nurmella pelattaessa ja kuviopintaista hiekalla pelattaessa. Jos hakee yleiskäsinettä, parempi ratkaisu molemmille kentille on kuviopintainen kämmenosa.

Käsineen oikea koko on yksilöllistä.

  
  © Turun Nappulaliiga