Treenivinkit

Ennen suunnittelun aloittamista kannattaa tutustua Turun Nappulaliigan valmennuslinjaan ja Suomen Palloliiton valmennuslinjaan. Valmennuslinjasta saat suuntaviivoja ikävaiheen valmennuksellisiin pääsisältöihin ja harjoituskerran rakenteeseen.


1. Kirjaa valmennusryhmäsi kanssa oppimisen tavoitteet kaudelle ja jaksoille.

2. Suunnittele ensin vuoden pääteemat ja jaksota harjoittelu 1-3 kuukauden jaksoihin.

Kausisuunnitteluun saat apua tarvittaessa TuNL:n valmennuspäälliköltä.


3. Suunnittele harjoituskerta

Kokonaisuuden suunnittelun jälkeen voit rakentaa harjoitteista yhden harjoituskerran. Suosittelemme, että samaa harjoituskertaa tehdään pienellä hienosäädöllä ainakin 2 kertaa peräkkäin.

Kun rakennat yhden harjoituskerran, pyri rajaamaan opetettava asia yhteen (1) asiaan/harjoituskerta. Kun toistat sitä riittävän monissa jaksoissa ja vuosien aikana eri tavoin, oppiminen edistyy tehokkaasti.


Mieti kuinka saat mahdollisimman paljon aktiivista toimintaa kentälle. Tarvitaanko oikeasti kuinka monta juomataukoa? Kuinka siirryn kätevästi osiosta toiseen ilman ajan tuhlaamista? Voitko mahdollisesti jakaa liivit jo treenien alussa?


4. Seuraa kehitystä

Yksilölliset ja joukkuekohtaiset tavoitteet kehitykselle tuovat toimintaan jäntevyyttä, oppiminen edistyy ja peli-ilo kasvaa!


Muuta huomoitavaa:

Esimerkkiharjoitteisiin on kirjattu kunkin harjoitteen pääteema. Huomioi kuitenkin, että useat harjoitteet harjoituttavat jalkapallon monia osa-alueita. Jos olet ennakkoon miettinyt mitä haluat pelaajiesi oppivan, niin esimerkkiharjoitteiden hyödyntäminen on tehokkaampaa ja monipuolisempaa. Muista myös, että sinä voit hyvinkin soveltaa ja kehitellä harjoitteita toimivimmiksi ja löytää muista lähteistä vielä parempia harjoitteita.


Treenivinkit on jaoteltu aihealueittain. Harjoitteiden soveltuvuutta eri ikävaiheille on arvioitu, mutta se on vaikeaa, sillä monet harjoitteet sopivat sovelletusti lapsille ja aikuisille.


Vinkit ja työkalut ovat Palloliiton U12 työryhmän (TuNL valmennuspäällikkö mukana) työn tuloksia, ne ovat vapaasti hyödynnettävissä ja edelleen kehitettävissä.


Tutustu Palloliiton Harjoittelun suunnitelun työkaluun ja suunnittele sekä jaa treenit kätevästi!


HST -  Harjoittelun suunnitelun työkalu