Vihreä kortti

Suomalaisen jalkapallon arvomaailman Vihreän Linjan symboliksi ja eräänlaiseksi keulakuvaksi syntyi 90-luvun puolivälissä Vihreä Kortti.

Vuodesta 1996 Vihreä Kortti on toiminut erotuomarin ainoana korttina alle 12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien jalkapallo-otteluissa. Vihreää Korttia on näytetty Reilun Pelin suorituksista – näin rankaisemisen sijaan kannustetaan. Erotuomarille kortti on merkinnyt astumista kasvattajan "saappaisiin".

Vihreä Kortti on myös toiminut symbolina työskentelyssä suvaitsevaisuuden puolesta, se on ollut kutsu jokaiselle tulla mukaan – vihreä valo on palanut.

Kaikki Pelaa -ohjelma vahvistaa Vihreän Kortin kulkua jalkapallon nuorisotoiminnassa.

Vihreä Kortti on Suomen Palloliiton rekisteröity tavaramerkki vuodesta 1998.

Helsingin Sanomat on Vihreän Kortin virallinen yhteistyökumppani.

Vihreä kortti Turun Nappulaliigan otteluissa

Turun Nappulaliigassa toivomme, että kaikissa sarjaotteluissa Vihreä Kortti otettaisiin aktiivisesti käyttöön. Tälle vuodelle olemme uudistaneet kortin käyttöä ja nyt vastuu kortin käytöstä siirtyy pelinohjaajilta joukkueiden valmentajille/yhdyshenkilöille.

Toimintaohjeet Vihreän Kortin käytöstä ovat seuraavanlaisia;

  1. Vihreitä kortteja voi noutaa Nappulaliigan toimistolta (Sairashuoneenkatu 6) 
  2. Iltaturnauksen/ottelun järjestävä joukkue nimeää henkilön/henkilöt, jotka seuraavat jokaisesta ottelusta yhden Vihreän Kortin arvoisen pelaajan molemmista joukkueista.
  3. Jokaisen ottelun jälkeen ”raati” käy palkitsemassa Vihreän Kortin pelaajat Vihreillä Korteilla
  4. Joukkueilla on mahdollisuus (toivottavaa) ilmoittaa oman joukkueensa Vihreän Kortin pelaajat tämän linkin kautta
  5. Vihreän Kortin raadissa voi olla yksi tai useampi henkilö. Raati voi olla sama koko sarjan tai sitä voi vaihtaa joka ottelussa. Raadissa voi olla joukkueiden valmentajat, yhdyshenkilöt tai katsojista valitut henkilöt.

Tärkeintä on Vihreän Kortin merkitys ja että niitä jaetaan ilta- ja viikonlopputurnauksissa. Painetta jaosta ei kannata ottaa, kukin järjestävä taho hoitanee asian omalla hyväksi katsomallaan tavalla. Yllä mainittu esimerkki on ohjeellinen ja hyvä tapa asian hoitamiseen.