Meidän seura: joukkueiden talous ja tilintarkastus

8.1.2020 klo 08:00

Mihin joukkue tarvitsee rahaa?
Joukkueen varainkeruusta on hyvä tehdä suunnitelma vanhempainkokouksessa ja tämän pöytäkirjaotteen voi myös liittää joukkueen kirjanpitoon tositemateriaalin lisäksi. Joukkueella on oltava toiminta- ja taloussuunnitelma. Suunnitelmasta on hyvä käydä ilmi, kuinka joukkueelle kerätään varoja ja mihin käytettyjä varoja on tarkoitus käyttää. (”jotain kivaa sitten joskus” ei ole varainkäyttösuunnitelma)
Joukkue tarvitsee rahaa esim. turnauksiin osallistumiseen, pelinohjaajapalkkioihin, varusteisiin, ostovuoroihin jalkapallohalleista tai vastaaviin.
Helpoimmin varoja voidaan kerätä peli-iltojen buffeteilla.
Joukkueet voivat määritellä myös pienen osallistumismaksun toiminnasta.
Aluejoukkueillemme emme suosittele tuotemyyntiä tai talkoita ilman erityisen painavaa syytä.
Talkoilla tai tuotemyynnillä yhteisesti kerätyt varat kuuluvat koko joukkueelle, varoja ei voi jyvittää osallistumisen mukaan, eivätkä varat siirry yksittäisen pelaajan tai edes koko joukkueen lopettaessa toiminnassamme.

Mitä tekee rahastonhoitaja?
Rahastonhoitaja huolehtii joukkueen kirjanpidosta ja taloustilanteesta. Joukkueenjohtajien materiaalipankista löytyy rahastonhoitajan käyttöön kirjanpitopohja sekä tarkempaa ohjeistusta kirjanpidon osalta.
Nyrkkisääntönä rahastonhoitaja huolehtii joukkueen varoista vielä vähän paremmin kuin omista rahoistaan.
Seuran tilikausi on kalenterivuosi. Nyt tammikuussa rahastonhoitaja tekee kirjanpidon joukkueen varoista, tarkistuttaa sen joukkueen tilintarkastajilla ja toimittaa kirjanpitomateriaalin sekä tilintarkastuslausunnon seuran toimistolle.

Mitä tekee tilintarkastaja?
Joukkueen vanhempien keskuudesta nimetään tilille kaksi maallikkotilintarkastajaa. Tilintarkastajat toimivat joukkueessa pelaajien edunvalvojina. He tarkistavat, että kaikille menoille löytyvät kuitit, ja että menot ja tulot on kirjattu oikein. Erityisesti tilintarkastajat seuraavat, että joukkueen yhteisesti kerättyjä varoja on käytetty yhdessä sovitulla tavalla.
Koko seuran virallisen tilintarkastuksen, johon liitetään myös joukkueiden kirjanpidot, suorittaa auktorisoitu tilintarkastaja, joka määrätään seuran vuosikokouksessa.

 

Liitteet