Kilpailusäännöt

Turun Nappulaliigan kilpailusäännöt  

Osanotto-oikeus


1. Turun kaupunki on jaettu alueisiin, johtokunta voi tarvittaessa muuttaa aluerajoja, muutoksista ilmoitetaan sitä koskevien alueiden yhdyshenkilöillle.

2. Kaikki alueet, jotka vuosittain erikseen ilmoitettavaan määräaikaan mennessä ilmoittautuvat ovat oikeutettuja osallistumaan Turun Nappulaliiga ry:n järjestämiin sarjoihin.

3 Alueen kirjallisen ilmoittautumisen liitteenä on oltava luettelo osallistuvista joukkueista sekä joka joukkueelta toimihenkilöiden, pelaajien ja vanhempien pelisäännöt. Ennen sarjan alkua TuNL:lle toimitettavassa pelaajaluettelossa on mainittava pelaajan täydellinen nimi, syntymäaika ja tarkka postiosoite. Luetteloa voidaan täydentää kilpailukauden aikana. Muut kuin luettelossa mainitut pelaajat eivät saa osallistua alueen virallisiin otteluihin.

Uusista  pelaajista kerätään seuran tietoon nimi, osoite, syntymäaika sekä vanhemman yhteystiedot. Ilmoittautumisen yhteydessä vanhempi /huoltaja antaa suostumuksen lapsen tietojen rekisteröimiseksi Turun Nappulaliigan pelaajarekisteriin.
Jäsenpalvelusihteeri lähettää vanhemmalle /huoltajalle suoraan sähköpostitse pelaajalaskun sekä tarvittavan infon. Lisäksi vanhemman on täytettävä suostumus lapsen tietojen rekisteröimiseksi Suomen Palloliiton järjestelmään.     Lapsen tietoja ei voida viedä Palloliiton pelipassirekisteriin ilman suostumusta.

4. TuNL:n joukkueissa saavat pelata kaikki tytöt ja pojat. Alaikärajaa ei ole, mutta joukkueita ei velvoiteta ottamaan kahta vuotta ikärajaa nuorempia pelaajia joukkueeseensa. TuNL suosittelee aloitusiäksi koulunaloitusvuotta.

5. Pelaajalla tulee olla kausimaksu maksettuna mukaan pääsyn edellytykseksi.

6. Johtokunta ilmoittaa keväisin sarjoihin ilmoittautumisen yhteydessä joukkueille järjestettävät ikäluokat ja ikärajat. Alueet voivat osallistua kaikkiin ikäluokkiin usealla joukkueella. Jos alueen jossakin ikäluokassa on yli 15 pelaajaa, on suositeltavaa ilmoittautua sarjaan kahdella tai useammalla joukkueella.

7. Syyskierrokselle tulevat UUDET joukkueet on ilmoitettava 1.6 - 13.6. välisenä aikana toimistolta tulevien ohjeiden mukaisesti.

8. Sarjoihin osallistuvalla alueella on oltava pelikelpoinen kenttä.


Edustusoikeus

 Pelaajan on pelattava sen alueen joukkueessa, johon he asuinpaikkansa mukaan kuuluvat.

Jos alueella ei ole ikäluokassa joukkuetta tulisi poikien ensisijaisesti pelata saman alueen vanhemman ikäluokan joukkueessa.  Mikäli vanhemman ikäluokan joukkueessa pelaaminen ei ole mahdollista (esim. E-pojat) tai pelaaminen vanhemmassa ikäluokassa ei ole mielekästä, voi TuNL vahvistaa pelioikeuden jonkun toisen alueen joukkueessa. Lupa on anottava kirjallisena TuNL:n johtokunnalta.

Jos pelaaja kesken kilpailukauden muuttaa toiselle alueelle saa hän siirtyä uuden alueen joukkueeseen tai jatkaa vanhalla alueella. Jos hän on pelannut vanhalla alueella vähintään yhden täyden kilpailukauden saa hän niin halutessaan jatkaa siinä joukkueessa koko nappulauransa. Mikäli pelaaja kuitenkin vaihtaa uuden asuinpaikan joukkueeseen, hän ei enää saa palata vanhaan joukkueeseensa.                                                                                                                                                             
Kaikista kilpailukauden aikana alueelta toiselle tapahtuvista siirroista on tehtävä kirjallinen ilmoitus TuNL:n toimistolle pelaajarekisterin pitäjälle.

Jos pelaaja muuttaa toiseen kuntaan, hän saa pelata alueen sarjaottelut kauden loppuun. Jos kyse on F-pojasta  hän saa niin halutessaan jatkaa TuNL:n joukkueessa koko nappulauransa.  Poikkeuksia näihin määräyksiin voidaan myöntää pakottavissa tapauksissa, jolloin niihin on saatava johtokunnan hyväksyminen.

Mikäli pelaajan isä tai äiti valmentaa joukkuetta muulla alueella kuin he asuinpaikan mukaan kuuluisivat, saa heidän poikansa tai tyttärensä pelata isänsä tai äitinsä valmentamassa joukkueessa. Edellytyksenä on, että vanhempi osallistuu aktiivisesti valmennukseen ja on suorittanut SPL:n E-ja D-tason kurssin. Edustusoikeuden myöntää TuNL:n johtokunta.

Johtokunnan tai kilpailujaoston myöntämät poikkeusluvat ovat voimassa yhden pelikauden.


 Pelikenttä

 8 vs. 8 (7 vs. 7)

Kentän suositeltava koko on noin 40 x 60 metriä.                                                                                                      
Aloitusympyrän halkaisija on 11-12 metriä                                                                                                            
Rangaistusalueen koko on 11 x 30 metriä.                                                                                                                  
Maalin koko on 2 x 5 metriä.

5 vs. 5

Kentän suositeltava koko on noin 30 x 40 metriä.                                                                                          
Aloitusympyrän halkaisija on 11-12 metriä.
Rangaistusalueen koko on  8 x 15 metriä.
Maalin koko on 2 x 5 metriä.

Jokaisella kentällä tulee olla seuraavanlainen ensiapuvarustus:

Puhdasta vettä
Sideharsoa
Pikasiteitä
Ideal siteitä
Kertakäyttöisiä kylmäpusseja


Pelaajien varusteet

Kaikkien pelaajien on käytettävä säärisuojia.

Säärisuojien on oltava kokonaan sukkien peittämät.

Mikäli joukkueilla on samanväriset peliasut, vaihtaa vierasjoukkue peliasun väriä.

Maalivahdin pelipaidan värin on erotuttava muiden pelaajien paitojen väristä.


 Yleisiä ohjeita kaikille Leikkimaailman ikäluokille.

 Vaihdot ovat edestakaiset ja lentävät. Pelinohjaaja käyttää vain Vihreää korttia, jolla hän palkitsee ottelun päätyttyä molemmista joukkueista yhden pelaajan. Tarvittaessa Pelinohjaa voi kysyä joukkueenjohtajalta, kuka joukkueen pelaajista ansaitsee vihreän kortin. Tilanteen niin vaatiessa pelaajaa voidaan huomauttaa tai hänet voidaan jopa poistaa kentältä, mutta joukkue saa jatkaa täysilukuisena.


Katsojille ja valmentajille Pelinohjaaja voi näyttää myös Oranssia korttia

 ”Hyvä aikuinen. Ethän huuda meille. Jokainen meistä yrittää parhaansa ja ansaitsemme jokainen pelirauhan. Toimimme Leikkimaailmassa ja haluamme jokainen nauttia rakkaasta pelistämme – jalkapallosta. Siihen ei toiselle huutaminen sovi.
Oranssin kortin tarkoituksena on parantaa ilmapiiriä kenttien laidoilla puuttumalla katsojien tai valmentajien asiattomaan huuteluun”

Joukkue saa ottaa kentälle yhden lisäpelaajan, kun vastustaja johtaa vähintään viidellä (5) maalilla.            
Etu menetetään eron vähentyessä kahteen (2) maaliin.

Kulmapotku potkaistaan kentän kulmasta. Jos kenttä on leveämpi kuin suosituskoko, potkaistaan kulma suosituskoon mukaiselta etäisyydeltä.

Vastustajien on oltava alkupotkuissa, vapaapotkuissa, maaliheitoissa, kulmapotkuissa ja rangaistuspotkuissa vähintään 5,5 metrin etäisyydellä pallosta.

5v5 pelin voi avata mistä tahansa osasta rangaistusaluetta potkaisemalla maasta tai heittämällä.

8v8 –pelimuodossa pelin voi avata mistä tahansa osasta rangaistusaluetta potkaisemalla maasta.

Pelissä olevan pallon maalivahti saa potkaista käsistään.

5v5 -pelissä maalin tekeminen suoraan alkupotkusta johtaa maalin hylkäämiseen ja maaliheittoon tai -potkuun vastustajalle.

5v5 ja 8v8 pelissä rangaistusalueella epäsuora vapaapotku potkaistaan rikkomuspaikkaa lähinnä olevasta päätyrajan suuntaisesta rangaistusalueen rajan kohdasta.

8v ja nuoremmissa  ikäluokissa  5v5 ja 4v4 -peleissä rajaheiton tilalla on sivurajakuljetus.

Sivurajakuljetuksessa pallo on lähtötilanteessa sivurajan päällä.

Sivurajakuljetuksessa ei voi tehdä ensimmäisellä kosketuksella suoraan maalia.

Vastustajajoukkueen on oltava vähintään 5,5 metrin etäisyydellä suorituspaikasta.

9 ikäluokasta alkaen on käytössä normaali rajaheitto.

Väärän heiton voi Pelinohjaajan opastuksen jälkeen uusia.

10 -11-vuotiaiden peleissä on käytössä paitsioalue.

 Rangaistusalueen tasalta alkavan ja päätyrajan välinen alue on paitsioaluetta (kts. kenttäpiirros), jossa paitsiosääntö on voimassa

Rangaistuspotku potkaistaan 7,5 metrin päästä maalirajasta

Rangaistuspotkukilpailuun saavat osallistua kaikki joukkueeseen nimetyt pelaajat. Valmentaja nimeää näistä 7 pelaajaa, jotka osallistuvat kilpailuun. Kolme pelaajaa aloittaa, jos tilanne kolmen potkaisijan jälkeen on edelleen tasan, jatketaan vuorotellen kunnes ratkaisu syntyy. Jokaisen potkun potkaisee eri pelaajaa ja vasta kun kaikki kilpailuun nimetyt pelaajat ovat potkaisseet yhden potkun saa saman joukkueen pelaaja potkaista toisen potkun


Peluuttaminen / Puolen Pelin Takuu

Ennen kauden alkua käytävien pelisääntökeskustelujen yhteydessä joukkueen valmentajat, vanhemmat ja pelaajat sopivat keskenään miten Puolen Pelin Takuu toteutetaan ottelun / peli-illan / kauden aikana.


Meidän seurassa:

Vanhemmat

1. Toimin hyvänä esimerkkinä kentän laidalla ja annan pelaajille pelirauhan.
2. Autan valmentajia jotta lapsilla olisi hauskaa ja annan valmentajille työrauhan.
3. Pidän huolta, että saavumme tapahtumiin ajoissa. Ilmoitan poissaolosta vähintään kolme (3) päivää ennen poissaoloa nimenhuudossa tai samana päivänä jos kyseessä on sairastapaus tekstiviestinä.
4. Hyväksyn että jalkapallosta koituu kustannuksia.
5. Hyväksyn että valmentajat päättävät pelaajien peliajan ja pelipaikan ja että peliaikaan voi vaikuttaa harjoitusaktiivisuus.

6. Kannustan lastani liikkumaan myös muulloin kuin jalkapalloharjoituksissa ja annan mahdollisuuden lapselle kokeilla muita lajeja.


Yksittäistä sarjaottelua koskevat ohjeet

 1. Jokaisesta ottelusta on täytettävä ottelukortti, johon kummatkin joukkueet merkitsevät joukkueen nimen, pelaajien nimet ja pelinumerot sekä ikäluokan ja lohkon, johon ottelu kuuluu. Ottelun jälkeen pelinohjaaja merkitsee ottelukorttiin lopputuloksen ja mahdolliset muut huomautukset. Kotijoukkue tai peli-illan järjestäjä huolehtii, että tiedot täytetään sähköisesti TuNL:n sivuilla (www.turunnappulaliiga.fi) olevassa ottelukortissa ja se lähetetään toimistolle mahdollisimman nopeasti.

2. Ottelun saa aloittaa, kun 8v8 pelimuodossa joukkueessa on vähintään viisi pelaajaa ja 5v5 pelimuodossa 4 pelaajaa

3. Jos joukkueella on yksittäisessä ottelussa 8v8 pelimuodossa vähemmän kuin kymmenen (10) pelaajaa tai 5v5 pelimuodossa kahdeksan (8) pelaajaa, voi joukkuetta täydentää oman alueensa saman tai nuoremman ikäluokan pelaajilla.


4. Alue jonka kentällä ottelu/ottelut pelataan järjestää otteluun/peli-iltaan pelinohjaajan

5. Ottelusiirtoja tulee välttää. Joissakin tapauksissa voidaan kuitenkin otteluita siirtää (esim. leirikoulun tai luokkaretkien takia). Ottelusiirto tapahtuu siten että joukkueet sopivat keskenään uuden pelipäivän ja ilmoittavat ottelusiirrosta TuNL:n toiminnanjohtajalle. Sekä ilmoittavat, jos otteluun on määrätty pelinohjaaja, myös hänelle. Kotijoukkue hankkii uuden pelinohjaajan.


Raportit sääntörikkomuksista

1. Jos otteluissa tapahtuu sääntörikkomuksia tai tulee erimielisyyttä sääntöjen tulkinnasta, voidaan niistä tehdä kirjallinen raportti Turun Nappulaliigalle.

2. Sarjaotteluista on raportti jätettävä kahden vuorokauden kuluessa ottelun päättymisestä toiminnanjohtajalle. Raportti on tehtävä kirjallisesti ja siitä on ilmoitettava raporttia koskevan  alueen vastuuhenkilölle. Turun Nappulaliigan on viimeistään seitsemän vuorokauden kuluessa annettava palaute raportista.

3. Muissa otteluissa on sama käytäntö, mutta vastalause on jätettävä kolmenkymmenen minuutin kuluessa ottelun jälkeen tapahtuman vastaavalle.

4. Pelaajan edustuskelpoisuutta koskeva vastalause voidaan tehdä kolmen vuorokauden kuluessa ottelusta. Kun edustuskelpoisuudessa on kyse ikärajasta tai asuinpaikasta, vastalause voidaan  tehdä viimeistään kaksi viikkoa viimeisen sarjaottelun jälkeen.
 

Edustusjoukkueessa pelaavat pelaajat 

Edustusjoukkueen toimintaan voi osallistua pelaaja, joka osallistuu myös aluejoukkueen tai yhteistyöseuran toimintaan (pelit/harjoitukset).

Mikäli edustusjoukkueen toimintaan osallistuvalla pelaajalla on samanaikaisesti:

1. Alueen harjoitus- tai turnausottelu kun edustusjoukkueella, pelaaja edustaa edustusjoukkuetta.

2. On alueen sarjaottelu samaan aikaan edustusjoukkueen harjoitusten kanssa, pelaaja edustaa aluejoukkuetta.

3. On samaan aikaan harjoitukset edustus ja aluejoukkueen kanssa, pelaaja osallistuu edustusjoukkueen harjoituksiin.

Edustus- ja aluejoukkueiden valmentajien tulee tehdä yhteistyötä ja keskenään sopia pelaajien järkevistä harjoitus- ja ottelukäynneistä. Molempien osapuolien on joustettava.
 

Turnaukset


Aluejoukkueet saavat osallistua kaikkiin turnauksiin. Edellytyksenä on, että saman ikäluokan edustus- ja aluejoukkue ei osallistu samaan turnaukseen samassa ikäluokassa.

Poikkeuslupaa tähän sääntöön voi anoa Turun Nappulaliigalta.
Kaikista aluejoukkueiden järjestämistä turnauksista tulee ilmoittaa TuNL:lle kirjallisesti vähintään 1kk ennen turnausta. TuNL välittää tiedon Suomen palloliiton Turun piiriin.  Kaikkiin aluejoukkueiden järjestämiin turnauksiin on nimettävä KAIKKI PELAA-vastaava.
TuNL:n aluejoukkueiden järjestämissä turnauksissa on noudatettava Suomen Palloliiton nuorten turnauskriteereitä.