Ravinto

Jalkapalloilua harrastava nuori tarvitsee oikeanlaatuista ravintoa riittävästi kasvuun ja täyttämään harrastuksessa kuluvia energiavarastoja. Jalkapalloilija kuluttaa eniten hiilihydraatteja ja rasvoja. Pelaajan kuluttaessa näitä varastoja on niiden riittävästä täyttämisestä huolehdittava säännöllisesti.


Suositeltavia hiilihydraatteja sisältävät mm. pastat, riisiruoat, keitot, peruna, puurot, myslit, murot, hedelmät, jogurtit ja erilaiset leipätuotteet. Näiden nauttiminen ennen harjoittelua, ottelua, turnauksen aikana ja tapahtumien jälkeen on erittäin suositeltavaa.

Hiilihydraattipitoisista tuotteista ruoka imeytyy nopeasti elimistöön ja on käytettävissä suorituksen aikana. Etenkin turnauksissa otteluiden välissä kannattaa tankata leipää, hedelmiä ja erilaisia välipaloja, jotta lihaksiston hiilihydraattipitoisuus pysyy mahdollisimman korkealla ja elimistö palautuu nopeammin seuraavaan suoritukseen.


Harjoitus- ja ottelupäivinä on hyvä ruokailla noin 3-4 tuntia ennen tapahtumaa. Tuntia - puoltatoista ennen tapahtumaa kannattaa vielä nauttia hiilihydraatteja, jos siltä tuntuu – jokaisen kannattaa kokeilla, mikä itselle sopii parhaiten.

Tyhjällä vatsalla ei kannata mennä pelaamaan, koska verensokeri voi olla liian alhaalla, mikä aiheuttaa väsymystä ja huonoa oloa. Turnauksissa ja ottelupäivinä ei kannata herkutella makeilla ja virvoitusjuomilla. sillä verensokeri nousee nopeasti huippuunsa, mutta laskee yhtä nopeasti ja vie voima pelaamiselta. Ottelupäivinä kannattaa välttää myös raskaiden ruokien, esim. pihvien, makkaroiden, paistettujen perunoiden, kaalin ja juustojen syömistä – ne sisältävät rasvaa ja muita hitaasti sulavia aineita, jotka vievät pelissä tarvittavan energian ruuansulatukseen.


Nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää, jotta ei suoritustaso laske. Ihmisestä haihtuu nestettä koko ajan ja tämä haihtuminen on korvattava riittävällä juomisella. Jalkapallopelissä hikoilu on voimakasta ja sen vuoksi riittävästä nesteen saannista on huolehdittava kunnolla jo ennen suoritusta, puoliajalla ja tapahtuman jälkeen.

Nestettä kannattaa nauttia jo ennen ottelua. Neste kannattaa nauttia mieluummin hieman lämpimänä kuin jääkylmänä: vähän lämpimämpi neste imeytyy nopeammin. Nestetasapaino on kunnossa kun pelaajalla ei ole janontunnetta. Suorituksen jälkeen on tärkeää palauttaa nestetasapaino normaalille tasolle, jotta palautuminen käynnistyy nopeammin. Suositeltavia juomia ovat laimea urheilujuoma, sekamehu, mineraalivesi, tee ja vesi. Maitoa ja hiilihappoisia, sokeroituja juomia kannattaa välttää ennen suoritusta.


Nuoren jalkapalloilijan ravinnon ja nesteen saanti pysyy tasapainossa monipuolisella perusruualla. Kun ateria sisältää perunaa tai pastaa, vihanneksia, kasviksia, vaaleaa lihaa tai kalaa, täysjyvätuotteita ja juomana maitoa, vettä tai mehua, ei lisäravinteita tarvita. Kasvavalle urheilijalle ravinnon merkitys on suuri: terveellisellä perusruualla tuetaan nuoren ihmisen tervettä kasvua ja kehitystä.


Tarkempaa tietoa ja vinkkejä löydät täältä