Pelinohjaajat

Alle 12-vuotiaiden peleissä erotuomareista käytetään nimitystä pelinohjaaja. Pelinohjaajan tehtävänä onkin ennen kaikkea nimenomaan pelin ohjaaminen ja siinä opastaminen, erityisesti kaikkein pienimpien pelaajien peleissä. 

Pelinohjaaja ohjaa reiluun peliin, opastaa oikeisiin suorituksiin, puuttuu sääntöjen vastaiseen käytökseen ja kannustaa yrittämään tarvittaessa uudelleen.

Pelinohjaajana voi toimia jalkapallosäännöt tunteva, pelaavan joukkueen pelaajia vähintään 2 vuotta vanhempi henkilö. Usein pelinohjaajat ovat itse aktiivisesti jalkapalloa harrastavia nuoria. 


Pelinohjaajakurssin käyminen on suositeltavaa erityisesti tuomariuraansa aloittaville nuorille.PELINOHJAAJILLE MAKSETTAVA PALKKA


Pelinohjaaja toimittaa tilinumeronsa ja kopion verokortistaan joko paperisena TuNL:n  toimistolle tai sähköisesti osoitteeseen teuvo.makinen[aet]turunnappulaliiga.fi


Ilman verokortin toimittamista palkkaa ei makseta

Pelinohjaaja toimittaa pelierittelyn/maksulomakkeen tuomitsemistaan peleistä n. 1-2:n kk:n välein joko paperisena TuNL:n toimistolle tai sähköisesti osoitteeseen teuvo.makinen[aet]turunnappulaliiga.fi. 

Lomakepohja löytyy TuNL:n verkkosivuilta


Lomakkeella ilmoitettujen pelien palkkiot maksetaan seuran toimesta pelinohjaajille jokaisen kuukauden lopussa

Palkkojen laskeminen tilitoimistossa vie aina oman aikansa, joten vain kuun puoliväliin mennessä toimitetut listat ehtivät saman kuukauden maksatukseen


Seura ilmoittaa tilitoimiston kautta palkat Verohallinnolle 5 päivän sisällä maksamisestaKaikki yli 15-vuotiaat saavat automaattisesti verokortin. Alaikäisille huoltaja voi hakea verokortin OmaVero-palvelusta.

Jos teet töitä, sinun pitää näyttää verokortti työnantajalle. Verokortista työnantaja näkee, paljonko palkastasi menee veroa.

Nuoren verokortissa on tulorajana 10 000 euroa ja veroprosentti on 0 %. Jos se on liian vähän, verokorttia pitää muuttaa.

Voit kirjautua OmaVero-palveluun ja tehdä itsellesi uuden verokortin.

Tietoa sivukuluista:

  • Alle 17 vuotiaan palkasta ei pidätetä palkan sivukuluja
  • 17 vuotta täyttäneen palkasta pidätetään työeläkemaksua (TyEL) 7,15 % ja työttömyysvakuutusmaksua 1,5 %


Lisätietoa verotukseen liittyen:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/verokortti/nuoret-ja-lapset/


Pelinohjaajan palkkio


Suositukset perustuvat ottelun kestoon:

Ottelun pituus: 1 x 25 min tai lyhyemmissä otteluissa → 5,00 €

Ottelun pituus: 2 x 15 min. otteluissa → 7,00 €

Ottelun pituus: 2 x 20 min. otteluissa → 9,00 €

Ottelun pituus: 2 x 25 min. otteluissa → 10,00 €

Vihreä ja oranssi kortti


Vihreä kortti

Pelinohjaaja /joukkueenjohtaja voi pelin jälkeen palkita Fair Play -pelaajan vihreällä kortilla

  • pelaaja näyttää hyvää esimerkkiä, käyttäytyy hyvin, tuo peliin peli-iloa
  • pelaaja tsemppaa pelissä oman osaamisensa ylärajoilla
  • pelaaja kannustaa kanssapelaajiaan pelaamaan reilusti ja käyttäytymään hyvin
  • pelaaja tekee pelissä huomioitavan reilun pelin teon


Oranssi kortti


”Hyvä aikuinen. Ethän huuda meille. Jokainen meistä yrittää parhaansa ja ansaitsemme jokainen pelirauhan. Toimimme Leikkimaailmassa ja haluamme jokainen nauttia rakkaasta pelistämme – jalkapallosta. Siihen ei toiselle huutaminen sovi.”

Oranssin kortin tarkoituksena on parantaa ilmapiiriä kenttien laidoilla puuttumalla katsojien tai valmentajien asiattomaan huuteluun. 

Nuorten Pelinohjaajien ei ole kovin helppoa elää asiattoman kritiikin kanssa kentällä, ja toisaalta heidän ei ole helppo myöskään puuttua tähän huuteluun. Moni pelinohjaaja on lopettanut toimintansa juuri saamansa kohtuuttoman kovan kritiikin vuoksi.

Puuttumisen kynnyksen ylittämiseksi ja huutelun vähentämiseksi on otettu käyttöön Oranssi kortti seuraavalla ohjeistuksella: Jos jonkun katsojan asiaton huutelu ylittää puuttumisrajan, luonnollisen pelikatkon yhteydessä Pelinohjaaja vie kyseiselle katsojalle Oranssin kortin ja pyytää tätä kohteliaasti lukemaan mitä kortissa lukee. Pelinohjaaja ei jää keskustelemaan katsojan kanssa vaan pyrkii jatkamaan peliä pikaisesti.

Toive on, että kyseinen katsoja kortin tekstin luettuaan muuttaa käytöstään. Tarkoitus ei ole loukata eikä nöyryyttää ketään vaan saada tilanteeseen parannus. Pelinohjaajallekin on hyötyä siitä, että hän on yrittänyt puuttua häiritsevään toimintaan. Oranssia korttia voidaan soveltaa myös joukkueen toimihenkilöihin. Myös joukkueilla on halutessaan mahdollisuus saada käyttöönsä Oransseja kortteja, jos ne kokevat itse tarpeelliseksi esim. pelaajien vanhempien ohjaamisen tällä tavalla


Sekä vihreitä että oransseja kortteja on saatavilla Nappulaliigan toimistolta.