Turkulaisen futiksen arvo yhteiskunnalle

21.6.2021

Turun Nappulaliigan sosiaalinen, taloudellinen ja terveyshyöty yhteiskunnalle.
Turun Nappulaliigan sosiaalinen, taloudellinen ja terveyshyöty yhteiskunnalle.

Neljä turkulaista jalkapalloseuraa (Turun Nappulaliiga, Åbo IFK, TPS ja FC Inter) ovat osallistuneet UEFA SROI -mallinnukseen. Turun Nappulaliigan tuottamat sosiaaliset, terveydelliset ja taloudelliset hyödyt yhteiskunnalle ovat yhteensä 12,95 M€.

Turun Nappulaliigan toiminnassa vaikuttavinta on suuri vapaaehtoistoimijoiden määrä: ilman vapaaehtoisia valmentajia, joukkueenjohtajia, rahastonhoitajia, buffetvastaavia, pelinohjaajia, huoltajia ja muita toimijoitamme ei näin laajan toiminnan järjestäminen olisi mahdollista. SROI-prosessissa tulee näkyväksi jokaisen vapaaehtoistoimijamme taloudellinen merkitys koko jalkapalloyhteisölle ja yhteiskunnalle.
Tarjoamme turkulaisille lapsille ja nuorille lähiliikuntaa ja kilpaurheilua omien kavereiden kanssa, lähellä kotia ja omassa yhteisössä, kommentoi Mikko Högerman TuNL:n puheenjohtaja Nappulaliigan lukuja.

Turun Nappulaliigan SROI-arvo yhteiskunnalle on 12,95M€. Neljän prosessiin osallistuneen seuran yhteinen vaikuttavuusarvo yhteiskunnalle on 30,45M€. Analyysissa on arvioitu mm. jalkapallon piirissä tehtävän vapaaehtoistyön arvoa (TuNL: 2,45M€), terveyshyötyjä (TuNL 4,52M€) ja taloudellisia hyötyjä.

SROI-mallinnus osoittaa konkreettisesti erityisesti vapaaehtoistoiminnan merkityksen Turun Nappulaliigan toiminnassa. Ilman näin suurta ja merkittävää vapaaehtoistoimijoiden määrää ja heidän antamaansa panosta ei näin laajan toiminnan järjestäminen olisi mahdollista. Seuran toiminta on alusta alkaen nojannut nimenomaan vapaaehtoisten toimijoiden suureen määrään, ja se on myös mahdollistanut harrastuksen järjestämisen kohtuullisin kustannuksin.

Valmentajien lisäksi arvokasta aikaansa ja osaamistaan antavat joukkueenjohtajat, joukkueiden huoltajat, rahastonhoitajat sekä monet lyhytaikaisempaa sitoutumista vaativia tehtäviä seurassamme tekevät vapaaehtoistoimijat. Lapsen ja nuoren lähikentällä tapahtuva harrastustoiminta lisää yhteisöllisyyttä, kotouttaa, luo uusia kaverisuhteita ja edistää terveyttä, tämä mallinnus tekee sen näkyväksi.

Kohtuuhintaisen matalan kynnyksen toiminnan järjestäminen on Turun Nappulaliigan tavoitteena. Sille edellytyksenä ovat laadukkaat, saavutettavat olosuhteet, joista ei harrastajalle aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia. Lähikenttien ajanmukaisuus ja riittävät talviharjoittelun olosuhteet palvelevat koko turkulaista jalkapalloyhteisöä.

Turun Nappulaliiga on kesän EM-kisoissa seurannut ilolla Nappulaliigassa uransa aloittaneiden Huuhkaja-pelaajien menestystä. SROI-mallinnus osoittaa että Nappulaliiga on seurana tuottamassa merkittävää hyvinvointia Turussa. Turvaamalla hyvät olosuhteet ja kehittämällä omaa toimintaamme tämän mallinnuksen pohjalta edelleen olemme mukana mahdollistamassa suuria jalkapallounelmia tulevaisuuden huuhkajille ja helmareille.

Turun Nappulaliiga on turkulainen jalkapallon erikoisseura. Toiminnassamme on vuosittain mukana noin 1500 lasta ja nuorta, vapaaehtoistoimijoita on noin 400. Nappulaliigan toiminnan pääpaino on lähikentillä ja –kouluissa tapahtuvassa harrastuksessa.

UEFA SROI -mallinnus on työväline, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa harrastajien osalta. UEFA SROI -mallinnus antaa työkalun valtakunnalliseen ja paikalliseen vaikuttamiseen tutkitun tiedon avulla.