Pelinohjaaja on kentän kunkku

24.4.2017


Turun Nappulaliiga järjesti keskiviikkona 19.4.2017 yhteistyössä Turun Erotuomarikerhon kanssa vuosittaisen pelinohjaajakoulutuksen. Koulutukseen osallistui lähes 50 uraansa aloittelevaa pelinohjaajaa.

Palloliiton Länsisuomen erotuomariasiantuntija Sami Kattelus kertoo, että kaikkiaan piirin alueella koulutetaan vuosittain noin 250 pelinohjaajaa. Pelinohjaajan suositusikä on 12 vuotta, ja kun pelinohjaaja on täyttänyt 15 vuotta, voi osallistua jo erotuomareiden peruskurssille.
Kattelus opastaa tuoreita pelinohjaajia: ”Ole kentällä rauhallinen, itsevarma, liiku riittävästi ja puhalla pilliin aina kovaa. Muista, että olet ohjaamassa pelaajia.”

Tänä vuonna Nappulaliigan pelinohjaajakoulutuksesta vastasivat erotuomarikouluttajat Oskari Helenius ja Mika Niemeläinen.
Pelinohjaajakoulutukseen on heidän mukaansa helppo osallistua ja koulutuksen tarkoituksena on antaa vastauksia mieltä askarruttaviin jalkapallokysymyksiin. Kurssilla käydään läpi pelinohjaajan tärkeimmät tehtävät – opastaminen, kannustaminen ja kasvattaminen, opetellaan jalkapallosäännöt ja merkinannot ja käydään läpi mahdollisia ongelmatilanteita. Koulutuksen jälkeen osallistujat ovat valmiita tuomitsemaan leikkimaailmaikäisten, siis alle 12-vuotiaiden pelejä.

Sekä Helenius että Niemeläinen rohkaisevat uusia pelinohjaajia toimimaan rohkeasti, nauttimaan onnistumisista ja oppimaan virheistä.
Mika Niemeläinen muistuttaa, että tuomarin ulkoinen olemus ja tapa puhua kertovat paljon pelinohjaajan asenteesta ja halusta toimia pelinohjaajana. Nuori pelinohjaaja toimii esimerkkinä pienille pelaajille.
Helenius muistuttaa valmentajia: ”Me kaikki olemme joskus olleet noviiseja, pelinohjaajia koulutetaan koko ajan.

Nappulaliigan koulutukseen osallistunut Salla Ahlgren on toiminut pelinohjaajana jo lähes vuoden ajan. Koulutukseen hän tuli kertaamaan uudistuneet säännöt.

Salla aloitti pelinohjaajana toimimisen kesällä 2016 Turun Nappulaliigan Naperogamesissa. Heti ensimmäisen pelin jälkeen Salla oli saanut valmentajalta palautetta: ”Pelin jälkeen toisen joukkueen valmentaja tuli sanomaan että tuli muutama väärä heitto. Kerroin olevani ensimmäisen kerran pelinohjaajana jolloin hän sanoi että hyvin silti meni, jatka samaan malliin ja ole tarkempi. Onneksi oli ystävällinen kaikesta huolimatta.”
Pelinohjaajana Salla haluaa toimia, koska siinä saa vapaa-ajalle kivaa tekemistä, liikuntaa ja vähän taskurahaa.

Aloittaville pelinohjaajille Salla antaa vinkkinsä: ”Puhalla rohkeasti ja käytä ääntäsi. Muista tervehtiä molempien joukkueiden valmentajat ennen peliä. Liiku niin että näet aina pallon. Älä välitä jos kentän reunalta huudellaan, sinä olet pelinohjaaja ja kentän kunkku. Opasta ja kannusta pelaajia. Pysy päätöksissäsi äläkä hyvittele mahdollisia virheitä.”