”Särmät vihellykset tuntuvat varpaissa asti”

21.9.2017


Turun Nappulaliigan Kupittaan-08 joukkue sai arvovaltaisen tuomarivieraan peli-iltaansa 19.9.2017 kun Suomen Palloliiton erotuomaripäällikkö, erotuomarikonkari Jouni Hyytiä vieraili Kupittaan alueen peli-illassa pelinohjaajana.

Illan peleissä, syksyisen sateisessa säässä kohtasivat FC Kupittaa-08, Pohjola08 Valkoinen ja Hannunniitun Haukat AC.
Nappulaliigan peli-illasta konkarituomari totesi: ”Näihin peleihin täytyy valmistautua hyvin ja opetella säännöt kunnolla”.

Vierailu antoi molemmille osapuolille – myös tuomarille itselleen – paljon.
”Olen erotuomaritoiminnan kautta saanut niin paljon asioita elämääni, että on suorastaan velvollisuus tulla ja päästä toimimaan silloin tällöin myös ruohonjuuritasolla”, kuvailee Hyytiä.
”Jo teidän toimistolla käydessäni aloin miettiä miten saisimme kaikki tai ainakin suurimman osan pelinohjaajista siirtymään varsinaiseksi erotuomareiksi. Pelinohjaajan tehtävän tulee olla jatkossa osa ns. erotuomaripolkua, jota kautta kynnys siirtyä erotuomariksi tulee helpommaksi.”

Nuoria pelinohjaajia Hyytiä ohjeistaa käymään sekä junnujen että aikuisten peleissä seuraamassa tuomaritoimintaa. Jämäkkyys ja määrätietoisuus kuuluvat tuomarin olemukseen, pilliä pitää uskaltaa käyttää ja näyttöjen tulee olla selkeitä. Erityisesti Hyytiä korostaa liikkumisen merkitystä pelinohjaajalle: ”Jos et liiku, et voi nähdä, kenestä pallo menee yli, kuka rikkoo jne.”

”Särmät vihellykset tuntuvat varpaissa asti”, kommentoivat pelin katsojat kentän laidalta.  ”Tarkka ja napakka tuomarityöskentely auttaa pelaajiakin, ja vaikka alueiden nuoret pelinohjaajat tekevät parhaansa, antaa tuomarin olemus ja jämäkkä pillin käyttö selvän viestin pelaajillekin”, arvioivat Hannunniitun joukkueen pelaajien vanhemmat.

Pelinohjaajan tehtävä onkin enemmän ohjata kuin tuomita otteluita. Pelaajat saivat ohjeistusta ja opastusta mm. oikeanlaisiin sivurajaheittoihin. Hyytiä rohkaiseekin pelaajia kysymään neuvoa pelinohjaajalta sen sijaan että alkaisi valittaa annetusta tuomiosta. Harmittelu ja valittaminen johtavat usein siihen, että pelaajan oma keskittyminen ja peli kärsivät.  

Sateisessa ja vauhdikkaassa peli-illassa käytettiin vain vihreitä kortteja, joita tuomarin taskusta riitti myös yleisön pienimmälle tsempparille.

Jouni Hyytiä on omalla urallaan valittu seitsemän kertaa vuoden liigatuomariksi, hän on erotuomarivuosinaan tuominnut kaikkiaan 237 liigapeliä, ja 71 kansainvälistä peliä.  Viimeisen liiganpelinsä hän on tuominnut vuonna 2012. Nappulapelien pelinohjaaminen ei ole konkarituomarille vierasta sekään, vaikka edellisistä Nappulaliigapeleistä onkin kulunut jo parikymmentä vuotta.

 

Kiitos Jouni ajastasi ja osaamisestasi!

 

Kuvat Anssi Koskinen https://www.flickr.com/photos/ansik/