Joukkueenjohtaja - Joukkueen tärkeä palanen

16.2.2023

Joukkueenjohtaja on yksi toimivan joukkueen tärkeimpiä palasia. Joukkueenjohtaja toimii yhteistyössä joukkueen valmennuksen ja seuran kanssa koordinoiden joukkueensa toimintaa. Joukkeessa voi olla jopa parista joukkueenjohtajasta muodostuva joukkueenjohtajien tiimi. Innokkaat ja aktiiviset joukkueenjohtajat voivat omalla panoksellaan nostaa joukkueen toiminnan laadun uudelle tasolle.


Nyt meille esittäytyvät Sandra, Marja ja Jaakko, jotka toimivat meillä joukkueenjohtajina.

Sandra on P2013 Kaupparin pääjoukkueenjohtaja

Miten aloitin? 

Oma lapsi aloitti kaupparissa syksyllä 2020, ja käynnistyvässä joukkueessa oli tarve eri vapaaehtoisille. Jojon hommat vaikuttivat kiinnostavilta ja itselle sopivilta. 

Olen lisäksi jojona Turun Nappulaliigan Naisten joukkueessa, jonka toiminta käynnistyi keväällä 2022.  

 

Mikä kivointa? 

Pääsee olemaan monipuolisesti mukana joukkueen toiminnassa: suunnittelemaan, sopimaan ja organisoimaan erilaisia peli- ja muita tapahtumia. Jojona tutustuu hyvin pelaajiin, vanhempiin ja joukkueen muihin toimihenkilöihin. Pelireissut joukkueen kanssa parasta!  

 

Kuuluu hommiin? 

Treenien, pelien, turnauksien ja muiden yhteisten tapahtumien koordinointi. Kaikenlainen joukkueen asioiden tiedottaminen, palaverien pitäminen ja yhteistyö valmennuksen ja vanhempien kanssa. Lisäksi Nimenhuudon käyttö. Hoidan myös kaupparin raha-asioita, ja niihin liittyviä tehtäviä.

 

Kannustuksen sanoja: 

Rohkeasti mukaan oman lapsen joukkueen toimintaan tavalla tai toisella!😊

Marjan toimihenkilö taival on ollut "nousujohteinen"

Esikoistyttäreni joukkue perustettiin vuonna 2015 ja alun alkaen tulin Nappulaliigan toimintaan mukaan huoltajana. Melko nopeasti työnkuva muuttui rahastonhoitajaksi ja siitä sitten joukkueenjohtajaksi. 

 

Mukavinta jojon työssä on, että saan lähietäisyydeltä seurata sekä yksittäisten pelaajien että joukkueen kehittymistä. Tykkään olla mukana lasteni harrastuksissa, ja mikäs sen kivempaa kuin olla mukana myös päättämässä asioista! 😄 Pyrin omalla työlläni mahdollistamaan sen, että valmentajat voivat keskittyä vain valmentamiseen eikä heidän tarvitse huolehtia ”taustaduuneista”. Iso osa jojon työstä kuluukin kännykkää tai tietokonetta naputtaen. Iltaisin esim. vastaillaan sähköposteihin, pidetään Nimenhuutoa ajantasalla tai kysellään pelinohjaajia tulevan viikon peleihin.

 

Vapaaehtoisia ei ole koskaan liikaa, joten matalalla kynnyksellä mukaan! Innokkaille käsipareille on aina tarvetta, vaikka sitten alkuun pallopojan/tytön roolissa harjoituksissa. 🙂

 

-Marja

väistyvä jojo T07-09, nykyinen jojo T13/14


Ja vielä lopuksi Jaakon tarinaa omista kokemuksistaan joukkueenjohtajana 

"Aloitin jojona 2018 kesällä Linna10 -aluejoukkueessa (ja myöhemmin Pohjolan kanssa yhteisessä Linna-Pohjolan joukkueessa). Kiitos aktiivisten vanhempien ja valmentajien, meillä oli runsaasti toimintaa etenkin alkuvuosina . Tuntui, että tärkein jojon homma olikin ymmärtää olla torppaamatta kaikkia ideoita saman tien. Palkitsevinta ehkä olikin nähdä poikia ja vanhempia osallistumassa erilaisiin aktiviteetteihin, turnauksiin, buffetteihin tms.  

Muuten aluejoukkueen jojo tietysti huolehtii tiedottamisesta, talouden hallinnasta, sarjoihin/turnauksiin ilmoittautumisesta, pelinohjaajien hankkimisesta, varustehankinnoista tms. Koronakevät toki toi ison muutoksen toimintaan. Yhdessä valmentajien ja vanhempien kanssa pähkäiltiin, miten pidetään toiminta käynnissä erilaisia välillä hiukan hankaliakin ohjeita noudattaen. 

Syksyllä 2022 aloitin Kauppari10:n jojona, siinä hommassa olen ehkä vielä hiukan opiskeluvaiheessa. Meillä valmennus hoitaa aktiivisesti treeni- ja pelitoimintaa, jojolle jää enemmän rahankäytön suunnittelu ja seuranta, erilaiset matkajärjestelyt tms. Edelleen varmaan tärkeimpiä hommia on selkeän tiedon ja ohjeiden jakaminen pelaajille ja etenkin vanhemmille, yhdessä valmentajien kanssa. 


Rohkaisuna muille, ei kannata pelätä, ei vapaaehtoishomma mitään ylivoimaista ole, ja mitä enemmän toimihenkilöitä on mukana, sitä kevyempää ja hauskempaa se on kaikille. Mukava harrastus myös itselle ja samalla saa hyvän mielen siitä, että on mahdollistamassa kohtuuhintaista urheiluharrastusta lapsille ja nuorille."


Kiitos kaikille meidän seuran mahtaville joukkueenjohtajille!